Култура

Откриват арт инсталациите в Ксилифор на 1 юли

Нови скулптори, дело на студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Скулптура“ към Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, ще радват малки и големи в местността Ксилифор край Велико Търново.
Едната композиция е озаглавена „Пасаж“. Тя изобразява множество дървени риби, плуващи около поточето, което се влива в езерцето. Другата ще бъде  пейка с две птици в двата й края. Ще има също така русалка, която ще бъде поставена в близост до водоема, голяма круша с кацнало върху нея врабче и други фигури. Всички те ще бъдат разположени съобразно парка и природата, за да се впишат по най-добрия начин в околната среда.
Творбите са част от 11-тата „Младежка скулптурна колония“, която тази година е на тема „Сезони“, а откриването на готовите инсталации е насрочено за 1 юли.
Проектът концентрира таланта и креативността на младите скулптори от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за създаване на уникални скулптури, арт – обекти с функционален, приложен, парков и чисто артистичен характер.