Денят

Отбелязваме Световния ден на китовете и делфините

На 23 юли 1982 година Международната комисия по китолова приема да забрани напълно улова на най-големите бозайници на Земята за 1985 и 1986 година. От тогава този ден се отбелязва като Световен ден на китовете и делфините.

В наши дни улова на бозайниците продължава, а в някои култури той е станал почитана традиция.  Такъв е случаят с „grindadrap“. Това е традиционен лов на китове и делфини на Фарьорските острови.  Провежда се всяка година между юли и септември. Кървавата традиция оцветява в червен цвят водите край датския архипелаг в северната част на Атлантическия океан. Grindadrap продължава около час и половина. За това време миналата година са били избити над 180 кита. През летните месеци се провежда няколко пъти. Годишно на Фарьорските острови се избиват над 1000 китове и делфини. По данни на организацията Sea Shepherd Global  през 2017-та броят им е надхвърлил 1200.  Всичко това става с разрешението на  властите, тъй като по този начин местното население се изхранва от векове. Традицията предизвиква рязък отзвук от различни природозащитни организации. Любителите на животните твърдят, че ловът на толкова интелигентни същества не е подходящо средство за препитание в напредналия 21 век.

В много аспекти тези бозайници наподобяват хората, а в някои дори ги превъзхождат. Например при делфините мозъкът, съотнесен към масата им е почти толкова голям, колкото и при човек. Докато спят едната половина на мозъка им се изключва, както и противоположното на нея око. Другата част от него функционира нормално, за да им напомни навреме да излязат на повърхността, за да поемат въздух, а с будното око наблюдават за дебнещи опасности.

Делфините имат и уникален слух. Те са способни да идентифицират местоположението на пасажи с риба благодарение на него. Тези бозайници имат способността да долавят ехолокационни сигнали. По този начин определят и препятствията по пътя си и се ориентират в заобикалящата ги среда.  Освен изострен слух бозайниците имат и собствен език. Те комуникират чрез „свирещи“ сигнали. За човешкото ухо високочестотните им сигнали се недоловими. Техният слух е по-изострен от нашия между 400 и 1000 пъти.

Китовете пък са най-големите бозайници на Земята. Освен човека те  са единствените бозайници, които притежават умението да пеят. Най-кратката песен на кит трае около 6 минути, а някои от дългите им партии продължават и над половин час.