Денят Спорт

Отбелязваме Международния ден на предизвикателството и Ден на българския спорт

На 17 май отбелязваме Международния ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта.

Проявите в Международния ден на предизвикателството нямат състезателен характер и не излъчват победители. Идеята е този ден за спорт и физическа активност всички, които желаят, да отделят 15 минути от времето си за някакво спортно занимание или физическа дейност. Той се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни от тях са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 г. в Атина.

Международният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА) и се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти.

За първи път Международният ден на предизвикателството се провежда през 1983 г. Спортната организация „PАRTICIPaction” в гр. Саскатун – Канада, реализира за първи път спортна програма за всички жители на града с основен мотив „занимание със спорт или физическа активност поне 15 минути без прекъсване”. Идеята се приема от още 50 други общини и така през май същата година с изключителен успех се провежда Ден на предизвикателството (Challenge Day). В него участват 650 000 канадци.

В следващите години Предизвикателството минава границите не само на Канада, но и на континента и става една от най-мащабните спортни прояви в програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА). Сега проявата се организира ежегодно в над 120 страни на всички континенти.

Българското Предизвикателство дебютира на 26.05.1993 г. в София. През 1994 г., когато организацията и ръководството на проявата се поема от БАСВ, в него се включват 16 общини на територията на София и над 10 града с над 50 000 участници.

Денят на българския спорт се празнува от 2005 година насам и е определен за професионален празник на работещите в сферата на спорта.