Съд

Осъдиха застраховател да плати 150 000 лв. обезщетение на дъщерята на загинал на жп прелез край Горна Оряховица

Застрахователно дружество трябва да плати 150 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на дъщерята на бивш футболист в „Локомотив” – Горна Оряховица, загинал при зверска катастрофа на жп прелез в Първомайци преди две години. Решението е на Окръжен съд Велико Търново и може да се обжалва пред Апелативния.

На 25 септември 2016 г. влак удря таксиметров автомобил на жп прелеза при Първомайци. Таксито се управлява от 60-годишен шофьор, а пътник е 66-годишният Костадин Тодоранов –Кецито – бивш защитник от”Локомотив” – Горна Оряховица през 80-те години, към момента на катастрофата продавач на цветя на кооперативния пазар във Велико Търново. При удара и двамата мъже загиват. Около 400 пътници, пътуващи във влака, са свалени и извозени с автобуси до жп гара Горна Оряховица, откъдето продължават пътуването си.

Разследването установява, че причината за настъпилото ПТП е, че водачът И.Л.П. е предприел преминаване без спиране през охраняем железопътен прелез при включена и работеща светлинна сигнализация и при пуснати полугабарити, в нарушение на Закона за движение по пътищата. Експертиза доказва, че таксиметровият шофьор е имал техническа възможност да възприеме влака и предупреждаващата сигнализация преди удара, но въпреки това не е предприел спиране на автомобила. Влакът спира след удара на 400 метра.

Дъщерята на загиналия бивш футболист получава предложение от застрахователното дружество, което имало сключена застраховка „Гражданска отговорност” с таксиметровия шофьор, да получи обезщетение в размер на 90 000,00 лева, което тя отказала, защото, според нея не е било справедливо за преживените от нея болки и страдания. Затова завежда съдебен иск за сумата 200 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди – претърпени болки и страдания, ведно с мораторната лихва от момента на настъпването на смъртта – 25.09.2016 год., до подаване на исковата молба в размер на 22 322,33 лева, както и законна лихва върху главницата от момента на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на обезщетението.

Окръжен съд Велико Търново е уважил иска в размер до 150 000 лв., като застрахователното дружество ще трябва да запрати и близо 6 670 лв. държавна такса.