Съд

Осъдиха двама, седнали пияни зад волана

По бързо производство на Районна прокуратура – Велико Търново, шофьор на ТИР е осъден  за шофиране след употреба на алкохол. Н.Т. е признат за виновен за това, че на 16.09.2022 г. в землището на гр. Килифарево, обл. Велико Търново, управлявал товарен автомобил с прикачено полуремарке, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,47 на хиляда – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

След установяване на деянието, по искане на прокуратурата, по отношение на обвиняемият е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. В рамките на пет дни делото е приключило и лицето е осъдено, като му е наложено наказание от две години лишаване от свобода, условно с пет години изпитателен срок, глоба 1000 лева и лишаване  от право да управлява МПС за срок от две години. Определението на Районен съд- В. Търново не подлежи на обжалване и има последици на влязла в сила присъда.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Велико Търново, 47-годишен мъж също е осъден за шофиране на автомобил след употреба на алкохол. На 10.01.2022 г. обвиняемият И.Б. употребил алкохол, след което започнал да управлява собствения си лек автомобил. В района на с. Леденик, община В. Търново той загубил контрол над автомобила и  самокатастрофирал, като се качил върху мантинелата. При извършената проверка е установено, че е бил с концентрация на алкохол в кръвта 2,01 на хиляда (престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК). Осъден е на десет месеца лишаване от свобода, условно с три години изпитателен срок, 190 лева глоба и е лишен от право да управлява МПС за срок от 12 месеца. Делото е приключило със сключено в съдебната фаза споразумение, което има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване