Здравеопазване

Остеопорозата засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст

      Ежегодно на 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. По този повод РЗИ – Велико Търново организира утре в парк Ксилифор здравно-образователна кампания в рамките на третия етап на кампанията „Движи се и победи – есен 2018“.
        В крайната точка на маршрута с. Присово – парк Ксилифор участниците в кампанията ще имат възможност да разгледат импровизирано изложение на храни, богати на калций, чиято консумация се препоръчва за профилактика на остеопорозата. Любопитните ще могат да дегустират един сравнително нов, изключително вкусен и полезен за костите продукт. Демонстрираните храни ще бъдат раздадени като награди във викторина на тема: „Остеопорозата – същност, фактори, профилактика.“
        Всички желаещи, които са запазили сили след преминатия маршрут, ще имат възможност да се включат в кратка тренировка по кинезитерапия, подходяща за ежедневно раздвижване и за профилактика на остеопорозата. 

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костите се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Понижаването на костната плътност няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата (счупване).
        Сред факторите за повишен риск за остеопороза са: генетичната предразположеност, пол, възраст и продължителната у потреба на някои лекарства. Много важно значение за загубата на костна плътност има и начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са: редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.
        Изграждането на костната плътност продължава до 25-годишна възраст. Затова профилактиката на остеопорозата започва от ранна възраст. Здравословното хранене и добрата двигателната активност в този период стимулират образуването на здрави кости и осигуряват добър калциев резерв на организма. При профилактиката на костното здраве на по-късна възраст целта е да се запази структурата и качеството на костите възможно най-дълго време и да се предотврати появата на остеопорозни промени в костната тъкан. И на този етап от основно значение са ежедневната и пълноценна физическа активност, набавянето на достатъчно калций чрез храната и на витамин Д чрез редовни слънчеви бани. Съществува и т. нар. третична профилактика, която се налага при съществуващи вече остеопорозни промени в костите. Тя цели забавяне на процеса на разреждане на костната плътност и предотвратяване на последващи фрактури. Средствата, които се използват са същите, както в другите периоди, с тази разлика, че физическите упражнения при третичната профилактика на остеопорозата са специфични и се прилагат много внимателно, само след консултация със специалист.