Любопитно

Осинови кошер, помогни на пчелар

500 кошера са осиновени у нас само за половин година чрез платформата „Истински мед“. Близо 100 от тях са от Великотърновска област. Трима пчелари от региона подкрепя каузата „Осинови кошер”. Това са Димитър Димитров от Бяла Черква, Иван Гешев и Владимир Кънев, производители на биолипов мед в района на язовир „Александър Стамболийски”. Това обяви за Общинското радио Владимир Василев, част от екипа на платформата.

Осиновяването на кошер е символичен акт. Потребителят получава продуктът от кошера – 100% качествен мед с доказан произход. Така подкрепя пчеларя производител. Идеята на платформата е да се помогне изграждането на устойчиво пчеларство в България. Тя е отворена в нея да се включат още производители на мед и още потребители.

Истински мед е платформа, свързваща български пчелари с крайни клиенти, търсещи истински и качествен мед. Целта е да се създаде устойчив пчеларски сектор в България, като осигурим честно заплащане за труда и усилията на пчеларите и същевременно предложим качествени продукти с гарантиран произход. 100% мед в подкрепа на българското пчеларство.

Медът, предлаган на платформата, е от български производители, които използват нашата сензорна технология – Beetbot. Чрез нея се следи здравния статус на пчелите и тяхната продуктивност, като по този начин се гарантира, че пчелите са гледани по устойчив начин и са произвели качествен мед. Проследява се всяка стъпка от създаването на всяко бурканче мед – от събрания от пчелите нектар до пакетирането и доставката му до дома на всеки.

Истински мед е без етикет. Мисията е продуктите и техните опаковки да са максимално природосъобразни и да подпомагат опазването на природата чиста. Защото чиста природа означава повече пчели, повече растения, по-чист въздух и по-добро здраве за всички нас.

Затова опаковката на всяко бурканче е от рециклирани материали и е 100% рециклируема. Нещо повече – във всяка кутийка от екипа на платформата са сложили семенца на медоносни цветя.

„Засадете ги на открито и върнете жеста на пчелите, осигурявайки им вкусна и питателна храна! За да намалим въглеродния отпечатък на нашия мед и да подпомогнем подобряването на средата около нас, в рамките на столицата доставката е безплатна и без CO2 емисии: с велосипед през топлите месеци и с електромобил през студените. Доставяме веднъж седмично, като в началото на всяка седмица обслужваме поръчките от изминалите 7 дни“, поясняват още от Истински мед.

Кремена Крумова – Попова