Община Спорт

Осветление в топ 3 има, а ново електронно табло чака ОП „Спортни имоти и прояви“

Поредната си добра година изпрати Общинско предприятие „Спорни имоти и прояви”. Спортната база и инфраструктурата се обогати значително и това е видимо за последните 3 години. Пълно е със спортуващи деца, обобщи за Общинското радио Петко Павлов, управител на великотърновската структура.

„За последните три години се радваме на обновени южни зали на стадион „Ивайло”, на нова открита лекоатлетическа писта, и закрита също. След зала Фестивална в София, нашата е номер 2 в страната, смея да твърдя. За добрата база говорят тренировките на Тихомир Иванов, наш топскачач и олимпиец. Западните зали на стадиона са възстановени, пуснати бяха и сега е пълно със спортуващи хора, имаме закрито стрелбище за стрелба с лък, не знам в България къде могат да се похвалят с такова, имаме фитнес център, зала за спортни танци, тук е „ЗОКИ”, зали за карате. Северната част на стадиона – обновени са двете съблекални, ползвани от представителния отбор на ФК „Етър” и гостуващите отбори. Сред най-хубавите съблекални, смея да твърдя имаме. Не бяха ремонтирани от 30-40 години. Направени са вече според изискванията на УЕФА и ФИФА и могат да приемат футболни срещи на топ ниво”, посочи Павлов.

Осветлението също бе възстановено на стадиона, след пауза от 20 години! То също отговаря на изискванията на УЕФА за провеждането на първенства от груповата фаза на Шампионска лига. То е в топ 3 на България.

„Възстановен е трафопостът – над 90 000 лева вложени от Общината. Санитарните възли имаме още да възстановяваме. На централната трибуна са направени кабинките. Санитарният възел от южната страна на стадиона е изграден. Възстановен е и един от секторите от южната страна на стадиона. Много средства се вкараха, и от държавния, и общинския бюджет през 2017 година. Надяваме се скоро да имаме и електронно табло. Не е никак малка инвестицията – 150 000 лева. Имаме уверенията от новия спонсор на ФК „ Етър”, че могат да го подарят.  В подбор на оферти са сега. Северните зали на стадиона ще бъдат ремонтирани – важно е”, прави още равносметка управителят на ОП „Спортни имоти” Петко Павлов.

И още от добрите новини за 2017 година – за първи път в цялата история на стадион „Ивайло” се проведе Държавно първенство по лека атлетика за мъже и жени, момичета и момчета до 16 години. Над 2000 лекоатлети се състезаваха на обновената лекоатлетическа писта на стадиона. Клетката за хвърлянията на диск и  чук е също на изключително високо ниво на оборудване. С такава клетка например разполага стадион „Уембли” в Лондон, където се проведе Световно първенство по лека атлетика. За първи път стадион „Ивайло” бе домакин и на Европейска квалификация за юноши по футбол до 17 години от 4 държави. Обсъдено е и провеждането на Балканско първенство по футбол за младежи от 19 държави. Базата прие и финали по футбол от всички възможни – за деца, юноши, младша и старша възраст, за купата на Аматьорската лига, БФС.

„От 23 или 25 предписания на РЗИ за ремонт на спортни съоръжения, вече имаме само едно. Така че нещата се случват и 2018-а година продължаваме напред. Но без подкрепата на Община Велико Търново всичко изброено дотук, нямаше да се случи, а и кмета Даниел Панов откликва на нашите предложения”, обобщава Павлов.

От предприятието, до 15 януари ще внесат нов проект, по „Красива България”, за ремонт на покрива и саниране на хандбална зала „Сава Величков”, ползвана от спортистите по хандбал, бадминтон и волейбол, в района на Радиотехникума. Предстои реновиране и на още зали на стадион „Ивайло”.

Кремена Крумова – Попова