Икономика Община

С асортимент от над 17 000 продукта Kaufland открива първия си хипермаркет във Велико Търново

 Kaufland България стана официален гражданин на Велико Търново като откри първия си хипермаркет на болярска земя. С инвестиция от близо 25 милиона лева, асортимент от над 17 000 продукта и местен екип от над 100 човека това е най-модерният хипермаркет на търговската верига в цялата страна.

Отваряме врати във Велико Търново с желанието не просто да направим факт 59-ия ни хипермаркет в страната, но и да се превърнем в жител на Велико Търново. Именно тук разработихме и създадохме най-модерния си обект досега, който само подчертава дейността ни, която е винаги с мисъл и внимание към нашите клиенти и екип, грижа за околната среда и обществото,“ коментира Иван Чернев, председател на Управителния съвет на Kaufland България.

 

Хипермаркетът разполага с около 6000 кв.м. застроена площ, от които малко над 3000 кв.м. са търговска площ. Паркингът на Kaufland Велико Търново включва над 250 паркоместа. Обектът е изграден изцяло според новата концепция на компанията за максимално удобство на потребителите и още по-добра работна среда. Обектът отговаря на най-новите стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство и е оборудван със системи, щадящи околната среда.

Социалната отговорност е в основата на цялостната бизнес стратегия на Kaufland България. Ето защо специално за обекта си във Велико Търново компанията изгради и безплатна електрозарядна станция за зареждане на електромобили, обезопасена детска площадка и специална пътека за хора с нарушено зрение, която осигурява безопасното им придвижване и достъп до хипермаркета.

Това е първият хипермаркет на Kaufland България с изцяло стъклена входна фасада, която позволява още по-голям достъп на естествена светлина. Функционалният и модерен интериор е създаден с мисъл за по-лесната, бърза и интуитивна ориентация сред огромното разнообразие от качествени и свежи продукти. Във Велико Търново Kaufland включва над 17 000 продукта в постоянния си асортимент. Витрината с обслужване предлага свеж избор от над 400 салати, месни специалитети и деликатеси, а собствената пекарна на търговската верига – над 50 прясно приготвени хляб и тестени изделия всеки ден. Свежите предложения на компанията във Велико Търново включват и богат избор от над 190 свежи плодове и зеленчуци.

Като верен и устойчив партньор на българските производители, търговската верига предлага на търновци над 4500 продукта, произведени у нас, като 80 от тях са местни предложения от региона на Велико Търново.

Хипермаркетът разполага със специално разработена за веригата дизайнерска навигационна и осветителна система, която улеснява пътя на потребителя до желаните продукти. По-широките коридори и по-ниските рафтове със стоки пестят време и дават възможност за бърз достъп до касите от всяка точка на магазина. Близо до входа на Kaufland Велико Търново са разположени пекарната и витрината „To-Go“ с храна и напитки за вкъщи или офиса, за да бъдат максимално улеснени клиентите в динамичното им ежедневие.

Сградата е с иновативна „зелена“ климатична система, която комбинира отопление и охлаждане. Тя не използва горива, а остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения, за да отоплява през зимата и разхлажда през лятото. Хипермаркетът има и последно поколение LED осветление. Всички енергийно ефективни технологии са с цел да бъде намален въглеродният отпечатък до минимум и са в контекста на последователната политика на Kaufland България за грижа към природата.

 

Церемонията по откриването бе уважена от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова. Тя приветства всички присъстващи от името на кмета Даниел Панов. Снежана Данева-Иванова и изпълнителният директор на „Кауфланд България“ ЕООД Иван Чернев прерязаха лентата на хипермаркета. Благослов отслужи отец Славчо Иванов, който освети и подаръка от Община Велико Търново – икона на св. Николай Мирликийски. Сред гостите бяха също областният управител проф. Любомира Попова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Заместник-кметът коментира, че инвестицията на „Кауфланд“ е още едно доказателство за добрата бизнес среда във Велико Търново и за развитието на града. „Всички помним как изглеждаше това място съвсем доскоро. Благодаря на инвеститорите, че се справиха толкова бързо и преобразиха тази част на Велико Търново. Със закупуването на терена е осигурена и реална възможност за изграждането на нов корпус на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“, който ще се намира в непосредствена близост до настоящата основна база“, подчерта Снежана Данева-Иванова и пожела успех на новия хипермаркет, на екипа от служители и ръководители, както и на всички клиенти.

С първия хипермаркет във Велико Търново Kaufland България открива в града 100 нови местни работни места. Екипът е създаден от хора от Велико Търново и региона, тъй като политиката на компанията е от самото стъпване в нов град да създава предпоставки за развитието на местната икономика и социална среда.

Kaufland се грижи да създаде добри работни условия и атмосфера с комфортни и просторни социални помещения, ергономични и удобни касови маси, както и оптимизирана логистика при зареждане на стоките. Компанията е стабилен работодател, който предоставя възможности за устойчиво кариерно развитие и много добри условия на труд – конкурентно заплащане и широк пакет от социални придобивки.

Kaufland Велико Търново е 59-ият хипермаркет на веригата в страната. С него компанията стъпва в 34-ти български град. През 2019 г. предстои тя да разшири логистичната си база в с. Стряма и да работи по изграждане на своя пети хипермаркет във Варна. Междувременно Kaufland ще продължи с модернизацията на обектите си в цялата страна. От стъпването си на българския пазар до момента компанията е инвестирала близо 1,4 млрд. лева.