Здравеопазване Община

Организират седми образователни игри „Ние знаем как да бъдем здрави”

Образователни игри под надслов „Ние знаем как да бъдем здрави” ще се проведат утре от 14 часа в парк „Дружба“ във Велико Търново. Състезанието организира за седма поредна година Регионалната здравна инспекция в партньорство с Община Велико Търново и Младежкият дом в старата столица. Повод за инициативата е Международният ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици – 26 юни.

В игрите ще се представят  предварително регистрирани отбори с по трима участници. Те трябва да са не по-малки от 8 клас и да имат познания в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, видовете наркотици и последиците от употребата им, здравословното хранене, вредите от употребата и злоупотребата с алкохол. Редът за участие на отборите ще се определи чрез жребий преди началото на състезанието. Играчите ще се оценяват на база показани знания и умения по зададените теми. Ще бъдат наградени първите три отбора с максимален брой точки. При еднакъв резултат ще се взема предвид и времето за преминаване на игрите.

В това издание на състезанието „Ние знаем как да бъдем здрави”, като съдии на отделните пунктове ще вземат участие ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново. През годината те се включиха в поредица от обучения на тема „Наркомании“ и сега ще имат възможност да приложат своите знания като рефери в състезанието”, коментира Анелия Козлева от Регионалната здравна инспекция. Тя припомни, че датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Възрастните трябва да използваме всеки  повод да даваме на децата и юношите знания по тези деликатни въпроси, свързани с тяхното здраве. Защото да сме информирани е много ценно. Човек, който има познания е свободен да прави своите избори и да носи отговорност за тях. Наркоманията става все по-масово явление. Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви. Това е болест, която трябва да бъде излекувана още преди да е започнала и чиито лекари сме всички ние”, каза още Анелия Козлева.