Здравеопазване

Организират „Клиника на открито” за пета поредна година в парк „Марно поле”

„Клиника на открито“ за превенция на хроничните незаразни болести – сърдечно-съдови, белодробни, диабет и затлъстяване, ще се проведе утре от 10.30 до 13 часа в парк „Марно поле” във Велико Търново. Инициативата се организира за пета поредна година в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“.

В четири импровизирани „кабинета” студенти от Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и експерти от РЗИ ще измерват кръвна захар, кръвно налягане, ръст и тегло  с определяне на индекса на телесната маса. Ще се изследва дишането със спирометър. Желаещи могат да се изследват и за  носителство на вируса на СПИН.

Целта на инициативата е чрез направените безплатни измервания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други. Клиника на открито се провежда по повод Международния ден на сестринството – 12 май, Световния ден на хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
      Организатори са Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция и филиалът на Варненския медицински университет в старата столица.