Любопитно Поминък

Опитвайте повече български вина, съветва сомелиерът Георги Михов

„Най-добре е хората да опитват различни вина. Да ходят на винени изложения, да четат информация в интернет, да са любопитни. Да опитват повече български сортове. Така се изгражда добра винена култура”. Това съветва сомелиерът Георги Михов, може би, все още, единственият у нас назначаван в ресторант като такъв.

В сезона на вината и домашния уют покрай камината, си говорим със специалиста има ли България традиции в сомелиерството, кое е най-хубавото вино и къде работи през последните две години.

„България няма традиции в сомелиерството. Няма и толкова ресторанти с богата винена култура или винени листи. У нас има вина, но има доста внос и във веригите магазини, и в заведенията. В една Унгария това го няма. Предпочитат се местните, регионални вина. Недостатък е за нас това, трябва да се работи в тази посока – да има повече български вина”, смята Михов. И допълва, че не сме на ниво, сравнено с Европа.

„Винарството беше разбито. Преди 1990 година произвеждахме за Източния блок и за Англия малко. От 2000 година започва винарството да се развива, благодарение на мераклии започнаха да се правят вина и вървим правилната посока. Но далеч от Франция и Италия сме. Причини има много –най-важната е, че в тия държави винарството се гради от фамилии, това им е бизнесът, а  у нас то е инвестиция и не е основен бизнес. Когато станат малките изби фамилни, тогава ще бъде различно. Кога ще стане това, е друга тема”, допълва сомелиерът.

През 2011 година той създава своя бранд Someno. Търси за частен клиент бутиково червено вино от местен български сорт с изключително качество. Тогава му идва идеята за негово вино, а вино за клиента успява да намери едва година по-късно. Someno залага на безкомпромисното качество в изключтелно лимитирани серии до 300 бутилки, направени от местни или типични за България сортове. Първите вина на Someno са от сортовете Букет и Рикат в сътрудничество с изба Боровица в района на Белоградчишките скали.

Букет дори получава 90 от 100 точки признание от известния в цял свят сайт на Робърт Паркър.

От 2015 година до скоро, Георги Михов живее и работи като сомелиер в един от трите Мишлен ресторантите на остров Джърси. Там предлага богата винена листа.

„Там културата на хората е доста по-различна. Сомелиерът е приет и е нещо нормално клиентите да си говорят с него и да му се доверят при избора на вино”, казва Михов.

Освен като специалист, той често журира престижни винени конкурси и е рамо до рамо със световно известни имена и master of wine. Това го поддържа във форма. Михов казва, че няма любимо вино, затова не е пристрастен когато журира.

Георги Михов е родом от Дебелец. Занимава се с предлагане на вина от много години. Прави го от преди 2002 г., в хотели и ресторанти, когато в България още няма сомелиери. После заминава за Лондон, където работи и живее. През 2011 година стана Сомелиер №1 за България.

Кремена Крумова – Попова