Култура Община

Община Велико Търново се представя за първи път на престижно Международно туристическо изложение в Турция

Община Велико Търново се представя за първи път на Международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition) в Истанбул, Турция. Борсата, която ще се проведе от днес до 9 февруари в изложбения център на Истанбул ТЮЯП (TUYAP), е една от най-старите и престижни в бранша. Тя е специализирана за района на Източното Средиземноморие. Експертите посочват EMITT сред 5-те топ туристически изложения в света. По същество представлява туристическа борса за информация, обмен, сътрудничество, дестинации за туризъм и пътувания на Балканите, Близкия изток и Централна Азия.

България ще участва със самостоятелен щанд, организиран от Министерството на туризма, в който ще се представят общо 10 туроператора, общини и професионалисти в бранша. По време на форума управителят на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов има вече планирани редица срещи с евентуални партньори от България, Турция и Балканите.

Миналогодишното издание се проведе по-късно от обичайното заради тежките земетресения, които разлюляха югоизточната ни съседка. Въпреки това в международното туристическо изложение през 2023 г., участие взеха над 600 изложители, повече от 150 туроператори, а събитието бе посетено от над 28 000 посетители. Тази година отново е регистриран изключително висок интерес към предстоящия панаир, в който участие са заявили участници от 95 държави. Сред темите на изложението ще бъдат икономика, маркетинг на дестинациите, тенденциите в сектора, медицински туризъм и др.