Любопитно

Онлайн форум дава насоки на родителите за опознаване на детската уникалност

Международен онлайн форум  дава насоки на родителите при опознаването на детската уникалност. Събитието включва предварително записани интервюта и групови работилници, разделени в седем подтеми. „Опознай своето уникално дете“ се провежда изцяло в онлайн среда и ще продължи до края на месец април.

В рамките на форума родителите на деца от 5 до 14 години ще могат да почерпят от опита и знанията на седем лектори с различни компетенции. „Подбрахме хора, които да могат да споделят на достъпен език практически насоки за опознаване на детската уникалност. Две от интервютата вече минаха. Първото бе със Сюзън Акселсън, педагогически консултант. В нея обърнахме внимание на въпроса „Как да наблюдаваме детето си, за да го разбираме по-добре?“. Във второто валдорфският психолог Кристина Димова ни запозна с различни видове темпераменти и обясни как тази информация може да спомогне за укрепването на връзката с детето. „, сподели Нели Керемидчиева, част от екипа, организирал събитието.

Тази седмица „Опознай своето уникално дете“ продължава с Наоми Алдорт, автор на „Raising our children, raising ourselves“. Тя ще коментира как да се грижим за вродената същност и таланти на детето, като същевременно запазваме вътрешната му свобода. “ Темата е актуална у нас, а Наоми Алдорт добавя още един аспект към нея. Понякога в стремежа си да окуражаваме децата да се развиват се отдалечаваме от тяхната индивидуалност. Важно е, когато ги насърчаваме, да вземем предвид съвкупността от качества, които притежават, а не да ги пренебрегваме в името на усъвършенстването.“ , допълни Керемидчиева. Още един автор ще се включи във форума до 17 април. Това е Маги Благоева, която ще дискутира как непосрещнатите потребности застрашават детската уникалност.

От 18 до 24 април ще бъдат достъпни лекциите на Гергана Лесенска, юрист и майка на 3 деца, и на клиничния психолог Весела Банова.  Те ще разгледат темите за общуване с детето на неговия език на любовта и за реакциите на родителите по отношение на детската  уникалност като помощ или пречка за адаптацията на детето.

Интервютата са достъпни онлайн след безплатна регистрация. Формата  е публикувана във Фейсбук събитието „Опознай своето уникално дете“. Записите могат да бъдат гледани до 72 часа след публикуването им. До края на месеца са насрочени и две платени онлайн работилници.“Поради засиления интерес удължихме срока на записване, за да може повече хора да се възползват от интервютата и работилниците. По мое наблюдение родителите в последните години посвещават повече време на обучения, свързани с грижите за децата им, като темата за уникалността не прави изключение.“, сподели Нели Керемидчиева.

Форум „Опознай своето уникално дете“ се организира от „Фестивал (Не)възможното образование“ , „ Академия за родители“  и „Образователна общност- Варна“.

Диана Колева