Образование

Онлайн, но и с педагози на място учиха децата от школото в с. Русаля

И децата от Училището по изкуства и занаяти във великотърновското село Русаля също преминаха онлайн обучение. Само трима учители – по български език, математика и на IV клас бяха и техни ментори, и ги обучаваха на място. Любопитен факт бе, че не в сградата на училището или на друго място, а в пансиона където живеят се проведе учебният процес.

Това бе най-доброто решение за нашите деца. Да останат тук, в Русаля. Дълго време го обмисляхме с родителите им. Рискът бе по-голям, ако се върнеха в общностите си. Всичките 28 деца преминаха през дистанционно обучение, което вкъщи нямаше да се случи. Училището обаче беше заключено, макар че пансионът се намира на 10 метра от него. Държавните институции решиха, че Законът трябва да се спази. Всички, от I до VII клас заедно учиха онлайн. Освен това, ние имаме и огромен двор. В него децата играха на воля, без да се срещат с външни лица”, обясни Анимари Димитрова, мениджър на Училището по изкуства и занаяти.

За лятото екипът на школото има планове да заведе децата на море, след това да посетят родителите си. Вероятно, ако и условията позволяват ще им организира Зелено училище. В школото се учат 28 деца от I до VII клас.

Кремена Крумова – Попова