Култура

Онлайн историческа карта показва събитията от миналото на България

Сайтът „Активна историческа карта“ ще бъде представен на 27 ноември  от 17,30 ч. в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“. Онлайн платформата се стреми да популяризира българската история и картография чрез модерните технологии. Проектът представлява цифрова карта, на която историческите събития могат да се проследят в тяхната времева динамика. Инициативата е дело фондация „Активна историческа карта”, която си е поставила за цел създаването на нов, съвременен начин за обучение на ученици и студенти на принципа на причинно-следствената връзка между събитията.

В екипа на фондацията участват историци, картографи, Front-end разработчик. Идеята за създаването на сайта е на Николай Дунев. Той е юрист по образование, но с интереси към историята, географията и новите технически решения.

Картите проследяват историята в периода след 1876-а. Те унагледяват териториалните промени на Третата българска държава, Балканска и Междусъюзническа войни и демографските промени по общини от 1934-а до 2011-а.

Към всяка карта има добавени видео и аудио файлове, снимки, статистически данни и документи. Те улесняват ползвателя с необходимата допълнителна информация.