Здравеопазване

Онкоболни и лекари свързва платформата Divacare

До създаването на  платформата, която свързва терапевти и онкопациенти  на хиляди километри разстояние в реално време, се стигна преди няколко години, когато една от съоснователките получава диагнозата рак на гърдата. Наложило се сама да се пребори с всички предизвикателства по трудния път към живота – от набирането на информация, през срещите със специалисти, до постоперативния период на възстановяване, разказа за Общинското радио Невен Боянов – българинът, участвал в разработката на продукта.

Самата платформа не предоставя лечение, уточнява председателят на търновските програмисти. Тя е инструмент, който съдейства на специалистите да обслужват по-лесно и бързо своите пациенти, тъй като ракът не е болест, при която лечението може да се отлага. Divacare е безценна за онези, които не могат да си позволят скъпоструващи пътувания зад граница и позволява на самите медици да работят с повече пациенти, а на тях – да получат лечение на по-достъпна цена, смята Боянов.

Технологичното предимство е, че събира биометрични данни от смарт гривни в реално време. Информацията светкавично постъпва при лекаря за анализ, така медиците реагират на момента на всяко отклонение от очакваните показатели, а лечението се адаптира максимално бързо и гъвкаво, коментира програмистът. Оказва подкрепа и на преминалите терапия дами, като има напомня упражненията, които трябва да правят и личните диети, които трябва да спазват.

Преди година е регистрирана като НПО в Щатите, където основателите си партнират с болнично заведение. Носител на наградата на CSR – Demo day (CSR –Корпоративно социална отговорност) – швейцарско обучение, което се провежда след солиден подбор. До момента, екипът е поел всички разходи по създаването и популяризирането на платформата за своя сметка, отскоро проектът призовава съпричастни дарители от цял свят, чрез  Indiegogo  кампания.  Търси се и финансиране от по-големи фирми, за да остане продуктът безплатен.

Екипът на Divacare се е свързал с десетки специализирани организации, които до момента са проявили нулев интерес. Парадокс е, че въпреки българското участие в лицето на Невен, у нас тази технология най-вероятно ще навлезе след време и то от чужбина. Получава се така, защото този тип канали за комуникация между институции, учреждения и потребители тук все още е „девета глуха”, смята специалистът. Иновациите навлизат по-бавно, трудно и нерядко остават неразработени.