Съд

Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама обвиняеми, държали нерегистрирани археологически обекти и метал детектори

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми за държане на нерегистрирани археологически обекти и метал детектори, предназначени за търсене на артефакти – престъпления по чл. 278, ал.6 и по чл.277а, ал.7 от НК.

Обвинението срещу П.П. е за това, че на 31.07.2019 г. в гр. Свищов, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН), които не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред – 35 броя археологически обекта на стойност 413 лева (оловна апликация и бронзов обков, с датировка XVIII-XIX век, и 33 бронзови монети от  Римската империя, антична и средновековна епохи).

Обвинението срещу П. Л. за това, че на 31.07.2019 г. в с. Козловец, общ. Свищов, държал повече от три археологически обекта по смисъла на ЗКН, които не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред – 6 броя археологически обекта на стойност 720 лева – част от бронзов пръстен, бронзов коланен разпределител (XII-XVII век),  бронзова брадва (3000-1200 г. пр.Хр.) и  монети от Римската империя.

На 31.07.2019 г. в с. Козловец, общ. Свищов, двамата обвиняеми  противозаконно държали два металотърсача (детектор за метал), нерегистрирани по реда на ЗКН и Наредба на Министерство на културата за извършване на теренни археологически проучвания, за което знаели, че са предназначени и послужили за търсене на археологически обекти.

Обвиняемите са криминално проявени и осъждани за държане на културни обекти, които не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред. На 31.07.2019 г, докато двамата мъже се придвижвали с лек автомобил,  били спрени от полицейски служители за проверка при която в колата им били установени металотърсачи и лопати. Същия ден, при претърсване, в жилищата им били открити археологически обекти, нерегистрирани по определения ред.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.