Здравеопазване

Около 70 пациенти са лекувани с COVID-19 във великотърновската болница

Повече от 150 пациенти преминаха от март до сега през спешното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново за вземане на проби и извършване на диагностика за К-19. От тях около 70 са лекувани от инфекцията в отделенията на здравното заведение. Останалите са насочвани за домашно лечение, сподели медицинският директор д-р Галина Гарева. Тя подчерта, че създадената система в областната болница по време на извънредната ситуация с К-19 е предпазила от масово заразяване както пациентите от останалите отделения, така и персонала.

Няколко смъртни случая има през периода от инфекцията. Те са били или в тежко състояние, или с придружаващи заболявания. Един от тях е абитуриентът Христо Денев. За изясняване на причината за леталния край на младежа в момента се извършва медицински одит, а тялото по настояване на бащата адвокат Иван Денев беше ексхумирано.

Петима медици и болничен персонал са били заразените с К-19. В момента в здравното заведение се лекува само един болен с тази диагноза.