Здравеопазване

Около 200 ученици се включиха в обучението в МОБАЛ „Всеки може да спаси живот“

Около 200 ученици от три великотърновски училища – „Проф. д-р Асен Златаров“, „Васил Друмев“ и „Аркус“, както и „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица днес участваха в обучение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. То бе част от Националната инициатива „Всеки може да спаси живот“, насочена към обучението на ученици от 9 – ти до 12- ти клас за действия при оказване на първа помощ на пациенти със сърдечен арест.

Курсът за долекарска помощ с младите хора проведоха д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова. „Около 10 000 души у нас получават сърдечен арест годишно, затова е изключително важно хората да бъдат обучени как да действат в такива ситуации до идването на медицински екип“, сподели д-р Маринова. Тя изясни и стъпките, през които се минава за оказване на помощ от такъв характер. Задължително се проверява дали може да се установи контакт с пострадалия. Ако е невъзможно и той има особено дишане, означава, че има сърдечен арест. Тогава незабавно се пристъпва към сърдечен масаж, като се подава сигнал и към телефон 112.

Обучението с младите хора от четири училища се проведе в Международния ден на анестезиолога – 16 октомври. Той датира от далечната 1846 година, когато се приема, че е въведена първата спешна анестезия от хирурга Уилям Мортън. На този ден медикът я дава пред аудитория при вадене на зъб на пациент в масачузетската обща болница, припомни д-р Даниел Илиев – директор на МОБАЛ „Д-р „Стефан Черкезов“. Той поздрави д-р Маринова и д-р Лъчезарова с празника им като специалисти по енестезиология и им благодари за отдадеността в професията и редовното им участие в обученията както на млади хора, така и на специалисти.  В кампанията „Всеки може да спаси живот“ се включват анестезиолози от цялата страна. Тя се реализира с подкрепата на Фондация „Даная“ и Лазар Радков, който е един от основателите на дългогодишната кампания „Капачки за бъдеще“.