Денят

Огромна опашка във Велико Търново за „5 години Книги за смет“

Стотици великотърновци – майки и бащи, баби и дядовци, студенти и ученици, и най-вече – деца, се включиха в 5-годишното издание на кампанията „Книги за смет“ във Велико Търново. Всеки грабнал по чувал, пълен с пластмасови отпадъци, очакваше с нетърпение старта на инициативата на южния паркинг на МОЛ Велико Търново. И въпреки че беше много топло, а сянка почти липсваше, търпеливо и възпитано всеки изчакваше да дойде неговия ред.

Седем курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, организирани от Курсантско-студентския съвет при висшето учебно заведение, бяха сред първите ентусиасти на огромната опашка, извила се в топлия майски ден. Десет чувала пластмасови отпадъци, събирани за около три седмици, е равносметката им. А целта, с която са дошли, е една – да обогатят с нови книги библиотечния фонд на университета.

Освен студенти, да предадат пластмасови отпадъци днес бяха дошли и много ученици. Средното училище „Емилиян Станев“ и III “а“ също се включват в кампанията, за да попълнят библиотеката на класа. „Заедно с колежката Румяна Хаджиева организирахме децата. Те са много ентусиазирани“, сподели пред Общинското радио класният им ръководител Людмила Райкова. Третокласничката Арина Иванова се включи много смело в разговора ни, като ни сподели, че е събирала за около две седмици препълнената си торбичка, а нейната малка сестричка Адел, стиснала пластмасова розова кутийка, каза просто, че иска детска книжка.

Да заменят смет за книга дойдоха и ученици от I “б“ клас на ОУ „П. Р. Славейков“. Около 20 килограма пластмасови опаковки, грижливо отделени в чували, са събрали децата от края на месец април до днес, съобщи ни началният учител Стефан Ангелов.

Атракция на опашката бе Йордан Дончев от Горна Оряховица. Два огромни чувала, пълни само с бирени бутилки от местна пивоварна, бе отделил той за кампанията „Книги за смет“ във Велико Търново. Той ги е събирал грижливо близо година, а за изпиването им са му помагали роднини и приятели. По минимум бира на ден е пък неговата равносметка, шеговито споделена специално за Общинското радио.

Кампанията „Книги за смет“ за поредна година радва цяла България, а старопрестолният град е един от най-верните й привърженици. Съвместно с Община Велико Търново и „ЕКОПАК“, миналата година организаторите от издателство „Smart Books” и фондация „Credo Bonum”, рециклираха два тона отпадъци, предаден от боляри. За всеки занесен килограм пластмаса, участниците получиха по една безплатна книга.