Интервю Култура

Огнян Панов: Иска ми се да изцедим горчивината от деня си и да я хвърлим, не да я изпием

Фотографът Огнян Панов ще представи дебютната си книга с разкази „Горчива мъгла” във Велико Търново. Срещата с читатели е днес от 14:00ч. в Чуждоезиковия  отдел на филиал „Славейче” (ул. „Симеон Велики“ 7). За книгата ще говори и журналистът Митко Новков.

Познат с фотографиите си на много известни българи, сред които Лили Иванова, Стефан Данаилов, Катя Паскалева, Камелия Тодорова, Кубрат Пулев и др., през 2016-а Огнян Панов издава първата си книга с разкази. Тя идва след първия му дебют на литературното поприще – публикувания му разказ в най-голямото литературно списание у нас „Съвременник”.

Книгата  съдържа 22 разказа – тъжни и горчиви, но пречистващи:

„Понякога съжалявам, че не съм написал весели неща. Но това съм аз, не мога да се правя на комедиант или да правя нещо конюнктурно. Може би ще дойде време и за нещо по-весело, но то пак трябва да е спонтанно. „Горчива мъгла” се казва книгата, защото ми се иска заедно да изцедим горчивината от деня си и да я хвърлим, не да я изпием. По силите ни е, ако го направим заедно.”, сподели за Общинското радио Огнян Панов.

През последните няколко години той прави фотоизложби в България и Брюксел, посветени на толерантното съжителство на етносите в България.

Как това се отразява на писането му и защо е преместил творческия си поглед от обектива към белия лист? Чуйте в прикачения файл:

Книгата е с илюстрации от Анри Кулев

 

Снимка: Антон Хариев