Любопитно

Огнеборци спасяваха котка, бедстваща 12 часа в клоните на дърво

Огнеборци са спасили вчера котка във Велико Търново, която изкарала повече от 12 часа в клоните на високо дърво. Сигналът за бедстващото животно бил подаден в събота вечерта, а пожарникарите се отзовали на следващия ден, тъй като не бил с такава степен на спешност. Екип на пожарната открил животното покатерено на тънко клонче на височина около 5 метра. Спасителният екип опънал стълба, като един от униформените уловил мяукащата пронизително животинка с ръкавици и я свалил на земята.

Чести са случаите, при които огнеборци спасяват домашни и улични животни от различни критични ситуации. Сред куриозните случаи е този на домашна писана, която се качвала на външния климатик на ул. „Теодосий Търновски“ за ужас на стопанката си. Два пъти пожарникарите са сваляли котката от климатика, но се зарекли трети път да не идват дотам, а стопаните да наглеждат своя домашен любимец. Нерядко огнеборците ловят влечуги, най- вече змии от частни домове и от дворовете на детски градини. В нормативната база няма ясно разписани задължения на служителите на ПБЗН да спасяват домашни любимци, а основно домашни животни по време на големи бедствия- земетресения, наводнения и др. Въпреки това, пожарникарите продължават да изпълняват и тази хуманна мисия.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone