Култура Община

Обявиха победителите в осмия конкурс „От Коледа до Васильовден”

111 сурвачки участваха в тазгодишния конкурс „От Коледа до Васильовден“, организиран за осма поредна година от Общинския детски комплекс във Велико Търново. Изложба с красивите експонати е подредена на втория етаж в сградата на Общината и ще остане там до 4 януари. Тържеството по награждаване на отличените участници ще се проведе в понеделник, 18 декември, от 15 часа, съобщават организаторите.  За празничното настроение ще се погрижат солистите на народния хор при ДЮФА „Българче“. Наградите са подсигурени от патрона на конкурса – кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

На първо място при най-малките се класира Беатрис Паришева от II „а“ клас на  СУ „Вела Благоева”. Втора е Ема Павлова, III „в“ клас от ОУ „Бачо Киро”. На трето място е отново  представител на СУ „Вела Благоева“ – Христа Иванова, от I „б“ клас.

При големите ученици  на първо място се класира Мартина Павлова, VI  „г“ кл.,  ОУ „Бачо Киро”. Втори и трети станаха Ивет Христова  и Радостин Анчев от ОУ „Христо Смирненски”, с. Самоводене.

Журито присъди и няколко специални награди – за автентичност и за екипна работа. Приза за екипна работа получиха учениците от IV „б” клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. За автентичност бяха отличени третокласниците от ОУ „Бачо Киро” Антон Марков и Никола Мошев, както и Валентин Иванов, II клас, СУ „Вела Благоева“.

Най-активно в конкурса се представиха учениците от начален етап на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Те се включиха с 38 сурвакници. След тях по активност се наредиха възпитаниците на СУ „Вела Благоева“ и ОУ „Бачо Киро“. „Благодарим на компетентното жури – доц. Светла Атанасова и д-р Миглена Петкова – експерти от Регионалния исторически музей и ст. експерт Ани Павлова от Регионалното управление на образованието.  Тяхната работа се оказа доста трудна, тъй като участниците в конкурса представиха прекрасни експонати – с прецизна техника на изпълнение, с богатство на мотивите и спазена автентичност”, коментира директорът на Общинския детски комплекс във Велико Търново Анелия Пейчева.