Култура

Обявиха национална изложба-конкурс за студентско творчество за визуални изкуства

С виртуална изложба на 6 април ще завърши националната изложба-конкурс за студентско творчество „Студентски форум за визуални изкуства”. Целта на проекта е да се даде възможност за изява на студентите, неутвърдени и все още търсещи своя път творци, стимулирайки ги за участие под формата на конкурс. Идеята на организаторите е конкурсът за студентско творчество да се превърне във форум за изява на млади таланти, една стъпка по-близо до публиката и ценителите на изкуството, както и възможност да се постави на дневен ред кое е актуалното, вълнуващо бъдещите професионалисти.

Конкурсът е отворен за участие за студенти от всички национални ВУЗ-ове и няма такса за участие. Право на участие имат всички редовно записани студенти в годината на провеждане на изложбата, с творби, създадени през настоящата учебна година. Всеки участник може да участва с до 2 творби в областта на визуалните изкуства без ограничение на вид, техника и размер. Творбите ще бъдат селектирани и журирани от селекционно жури.

Десет творби ще бъдат отличени с номинации за постижения, като най-добрите от тях ще получат награди – на Ректора на ВТУ и на Община Велико Търново, и на двете институции съответно по 300 лева. Ще има и награда на Представителството на СБХ – Велико Търново. В края на конкурса ще бъде издаден електронен каталог под формата на PDF файл, включващ участващите в изложбата творци. Творбите им ще се приемат до 30 март.

Националната изложба-конкурс се организира от факултет „Изобразително изкуство” при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с подкрепата на Община Велико Търново. Намерението на организаторите е конкурсът да се развие като биенален.