Култура

Обявиха конкурс за разказ, вдъхновен от творчеството на Лъвкрафт

Издателство „Гаяна” и списание „Дракус” обявиха конкурс за разказ, вдъхновен от творчеството на американския писател Хауърд Филипс Лъвкрафт – едно от големите имена в литературата на ужаса през XX век, определян и като най-значимият американски „свръхестественик“ след Едгар Алън По.

Конкурсът „ЗОВЪТ НА ЛЪВКРАФТ” стартира на рождената дата на писателя – 20 август, и ще продължи до края на годината, а разказите ще бъдат оценени от жури, включващо представители на сп. „Дракус” и членове на клуба на авторите на хорър в България „LAZARUS“.

Разказите на отличените автори ще бъдат публикувани в специален самостоятелен сборник, а освен  бройка от сборника, отличените участници ще получат като подарък и книгата „Сбъдващия мечти” на Адриан Лазаровски, тъй като конкурсът е посветен на българския преводач на Лъвкрафт, който загина в катастрофа през 2015г.

„Това е четвъртият такъв конкурс. Досега се проведоха „Вдъхновени от Краля”, който събираше разкази, вдъхновени от творчеството на Стивън Кинг и „451 градуса по Бредбъри” – за творби, вдъхновени от разказите и романите на Рей Бредбъри. Миналата година конкурсът се казваше „ПО крилете за гарвана” и беше за разказ, вдъхновен от Едгар Алан По.”, сподели за Общинското радио Явор Цанев – писател и издател на сп. „Дракус”.

Какви са условията на конкурса и повече за развитието на хорър и фентъзи жанровете в България чуйте от Явор Цанев: