Култура Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка в подкрепа на 5-вековния дъб в с. Ново село

Детски конкурс за рисунка на тема „Любими вековни дървета“ организира кметство Ново село. Той е във връзка с конкурса „Европейско дърво на годината 2020“ и участието в него на 5-вековния дъб от населеното място. В него могат да се включат всички деца и младежи до 18 години разделени в три възрастови групи –  от 2 до 7 години, от 8 до 12 години и от 13 до 18 год.

Критерии за оценяване ще са изразителност, оригиналност на идеята, креативност, послание и съответствие с поставената тема. Наградите ще са художествени материали и грамоти. Рисунките могат да се изпращат до 1 март на адрес Център за работа с деца и младежи в с. Ново село или на имейл – zaedno_ns@abv.bg. Победителите ще бъдат обявени на 11 март на страницата на конкурса във Фейсбук – Конкурс за детска рисунка на тема „Любимите вековни дървета“.

Целите на конкурса са пуляризиране на вековния дъб от с. Ново село, общ. Велико Търново във връзка с участието му в конкурса „Европейско дърво на годината – 2020”; развиване на любовта към природата и родовата памет и съпричастност към екологичните въпроси по опазване на вековните дървета, като символ на нашата бит и култура.

Ще се радваме да дойдете и да посетите нашето дърво в с. Ново село, за да научите повече за историята му и да я претворите в картина, рисунка или колаж. А ако не може да ни посетите, ще се радваме да ни разкажете историята на вашето любимо вековно дърво показано чрез картина, рисунка или колаж. Знаем, че сега е зима и дърветата нямат листа, но вие може да ни го представите, така както изглежда през останалите годишни сезони.

Скъпи родители, винаги е добре да насърчаваме децата си и да ги учим да стават съпричастни към различни каузи, да запазват традициите и паметта на нашите прародители и да се научат да изразяват тази своя съпричастност чрез творчеството. Подкрепете децата си в тази кауза и нека покажем, че от малките жълъди се раждат големи и силни дървета, които помнят и пазят родовата памет„, призовават от кметство с. Ново село.