Любопитно

Общинско радио Велико Търново днес празнува 66-ти рожден ден

Днес Общинско радио Велико Търново навършва 66 години от своето създаване. Като общинско предприятие съществува от 2006 година. Неговите програми се разпространяват по кабелната мрежа, а от 2014година, след спечелен конкурс, Общинско радио вече се излъчва и на ефирна честота 98 мегахерца, което дава възможност на повече от 120 000 слушатели да бъдат информирани за културния и  обществения живот в цялата великотърновска област. Радиото запази паралелно и кабелното си излъчване.
Началото на жичната радиофикация във Велико Търново е поставено през 1947 г. от Окръжно управление на съобщенията. През 1951 година в града функционират  две радиоцентрали с девет улични и 507 домашни радиоточки. През 1953 година радиоточките достигат 3723, а тези в предприятия и учреждения 1600. Радиовъзел Велико Търново започва да излъчва своите редовни предавания  от 16 февруари 1952 г. когато е назначен първият програмен ръководител Шишман Илиев. Ето как звучи началото на всяка радиопрограма. Записът е от предаване, посветено на двайсет годишнината на радиовъзела.
Запис: 20години радио- 1972 година  
На 17 декември 1972 г. в 13 часа и 30 минути е записан сигналът на радиото, фрагмент от песента „От как се е мила моя майнольо”. Четирима са музикантите, които го изпълняват. На обоя Константин Димитров, на двата кларинета Антон Костадинов и Иван Иванов, а на фагота Недялко Каменов.  Аранжиментът на мелодията е на Димитър Карагелов. По-късно сигналът претърпява  различни обработки, като последната е от началото на 90-те от Симо Лазаров, която звучи и до днес.
Запис: сигнали 
Първото тематично предаване по месния радиовъзел започва в края на 60-те години на миналия век. То се казва „Вие и неделния ден”. Това е и най-стария архивен фонд запазен във фонотеката на радиото. Излъчва се всяка неделя от 11.30 часа.
Запис: Вие и неделния ден
Във фонда на радиото се съхраняват спомени от много важни за града и региона събития: посещението на внука на генерал Столетов във Велико Търново, откриването на „Свилоза”- Свищов, на паметника на Патриарх Евтимий, на паметника „ Асеневци”,  погребението на Емилиян Станев,  100 години Търновска Конституция, както и откриването на Партийния дом във Велико Търново.
Запис: Откриване на Дом на партията-1977г.
След 1975 г. програмата на радиото достига до Дебелец, Леденик, Присово Беляковец и Арбанаси. Малкото радио започва да следи и събитията в тези населени места. Ето как е отразено едно от тях – откриването на читалището в село Леденик, запис от 1979 г.
Запис: Откриване на читалището в Леденик  
Запис: 100 години конституция
През годините Общинското радио израства не само програмно, но и технически. През 1984 г. са включени нови радиоуредби за град Велико Търново, а до края на 1989-а  е подменена апаратурата във всички населени места. През  периода 1998-2000 г. сигналът на радиото вече достига във всички населени места на общината. От януари 2007 г. обработката и излъчването на програмата е изцяло дигитално, а от февруари 2008 г.  радиото може да се слуша и през интернет. От  25 ноември 2014г. програмата на радиото се разпространява и ефирно на честота 98 MHz като предавателя покрива по-голямата част от област Велико Търново.
Запис : Ефир 98
За своята 66 – годишна история радиото се развива, подобрява качеството на излъчване и разпространение. Но! Не е лесно да си водещ. Всеки прави грешки. Дойде време да си признаем нашите! Ето някой от най-забавните…
Запис: Гафове РАДИО ВТ  

Това сме ние! Точните в ефира на 98 FM !