Денят Любопитно

Общинско радио Велико Търново навършва 68 години днес

Днес Общинско радио Велико Търново навършва 68 години от своето създаване. Като общинско предприятие съществува от 2006 година. Неговите програми се разпространяват по кабелната мрежа, а от 2014 година, след спечелен конкурс, Общинско радио вече се излъчва и на ефирна честота 98 мегахерца, което дава възможност на повече от 120 000 слушатели да бъдат информирани за културния и  обществения живот в цялата великотърновска област. Радиото запази паралелно и кабелното си излъчване.

Началото на жичната радиофикация във Велико Търново е поставено през 1947 г. от Окръжно управление на съобщенията. През 1951 година в града функционират две радиоцентрали с девет улични и 507 домашни радиоточки. През 1953 година радиоточките достигат 3723, а тези в предприятия и учреждения 1600. Радиовъзел Велико Търново започва да излъчва своите редовни предавания от 16 февруари 1952 г. когато е назначен първият програмен ръководител Шишман Илиев.

На 17 декември 1972 г. в 13 часа и 30 минути е записан сигналът на радиото, фрагмент от песента „От как се е мила моя майно льо”. Четирима са музикантите, които го изпълняват. На обоя Константин Димитров, на двата кларинета Антон Костадинов и Иван Иванов, а на фагота Недялко Каменов. Аранжиментът на мелодията е на Димитър Карагелов. По-късно сигналът претърпява различни обработки, като последната е от началото на 90-те от Симо Лазаров.

Първото тематично предаване по месния радиовъзел започва в края на 60-те години на миналия век. То се казва „Вие и неделният ден”. Това е и най-старият архивен фонд, запазен във фонотеката на радиото. Във фонда на радиото се съхраняват спомени от много важни за града и региона събития: посещението на внука на генерал Столетов във Велико Търново, откриването на „Свилоза” – Свищов, на паметника на Патриарх Евтимий, на паметника „Асеневци”, погребението на Емилиян Станев, 100 години Търновска Конституция, както и откриването на Партийния дом във Велико Търново. След 1975 г. програмата на радиото достига до Дебелец, Леденик, Присово Беляковец и Арбанаси.

През годините Общинското радио израства не само програмно, но и технически. През 1984 г. са включени нови радиоуредби за град Велико Търново, а до края на 1989-а е подменена апаратурата във всички населени места. През периода 1998-2000 г. сигналът на радиото вече достига във всички населени места на общината. От януари 2007 г. обработката и излъчването на програмата е изцяло дигитално, а от февруари 2008 г. радиото може да се слуша и през интернет. През юни 2014 г. Община Велико Търново спечели обявения от СЕМ конкурс за аналогово радиоразпръскване в съревнование с две радиопрограми.

На 25 ноември 2014 г., точно в 9:00 часа, е включен предавателят за ефирно разпространение на честота 98.00 MHz, с покритие на по-голямата част от област Велико Търново.