Култура

Общинският празник за автентичен фолклор „Че се е пролет пукнала” ще се проведе в с. Леденик

След 2-годишно прекъсване, Общинският празник на народното творчество и бит – автентичен фолклор „Че се е пролет пукнала” се завръща. Той ще се проведе във великотърновското село Леденик тази събота, 14 май от 10.00 часа на сцената на местното читалище. Очаква се на нея да се изявят повече от 200 участници от 16 колектива от селата Велчево, Хотница, Велчево, Церова кория, Пчелище, Ресен, Самоводене, Водеща вода, Пушево, Ново село, домакините от Леденик и град Дебелец.

Наред с автентичните български обичаи, английската общност в състава на „Хотнишките баби” ще изпълни и своя народна песен. Детските формации към читалищата също ще се включат в прегледа.

„Хубавото на този преглед е, че си припомняме някои остарели и забравени неща. Самите състави помежду си обменят опит и полезни съвети. Целта е да покажем на младите нашите традиции и обичаи предадени от поколение на поколение”, поясни Георги Чукуров, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури, но прегледът няма конкурсен характер.