Икономика Община

Общинската туристическа агенция представи Велико Търново на престижно изложение в Солун

Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ за първи път представи Велико Търново на международното изложение PHILOXENIA, което се проведе от 18 до 20 ноември в Солун, Гърция. Борсата е една от най-големите на Балканския полуостров като в нея участие взеха над 690 изложители от 20 страни. Управителят на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов се срещна с Асланидис Лазарос, заместник-кмет по туризъм на гръцкия град Бер /Veria/, административен център на регион Иматиа в Централна Македония. На срещата бе обсъдена възможността за взаимно гостуване на български фолклорни състави в Бер, на гръцки формации на Международния фолклорен фестивал, НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“ и др., а симфоничният оркестър на Бер би могъл да се включи в следващото издание на ЛОФ „Сцена на вековете“.

Борислав Йорданов разговаря и с Ангела Гереко, президент на Гръцката национална туристическа организация (GNTO). Двамата обсъдиха ключовата роля на културния туризъм за двете страни, а Гереко получи и покана нейната организация да се включи в МТИ „Културен туризъм“ през следващата година. Атракивният щанд и силният интерес към България не останаха незабелязани от организаторите, които отличиха великотърновското участие със специална награда.

Най-големият румънски туроператор, Christian Tour, както и редица гръцки фирми проявяват интерес за групови посещения през 2023 г. във Велико Търново и Арбанаси съобразени с културния календар и датите за провеждане на най-популярните фестивали и празници в града.

От Туристическа организация на Сърбия (TOS) посетиха щанда на България като представителите на организацията специално поканиха Велико Търново на Международното изложение в Белград през 2023 година. Сръбските туристи проявяват силен интерес към културно-религиозния туризъм, който се предлага в града и региона, като през новата година се очаква сръбски туроператори да организират инфо турове във Велико Търново.