Здравеопазване Община

Община Велико Търново финансира с 12 000 лв. програмата „Здрави деца в здрави семейства”

С 12 000 лв. ще разполага общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” тази година. Програмата беше одобрена на сесията на Великотърновския общински съвет.

Най-много средства – 6000 лв., са предвидени за организиране и провеждане на кампанията „Движи се и победи 2022” в двата етапа – пролет и есен. Това е една от най-мащабните инициативи за повишаване на двигателната активност, в която се включват стотици участници на различна възраст.
Предвидени са също обучения на медицински специалисти от здравните кабинети в детските градини и училищата по различни модули – „Най-често срещани нарушения на зрението при децата”, „Аутизъм в детска възраст – видове, диагностика, терапевтични подходи”, които ще се финансират с 600 лв. Програмата включва още инициативи и кампании за превенция на рискови за здравето фактори, като анорексията и булимията, за които са предвидени 1 200 лв.

Ще бъдат организирани също инициативи за формиране на култура за безопасност на движението.
Миналата година, въпреки пандемичната обстановка, по програмата бяха организирани редица информационни и образователни кампании – „Аз съм и ще”, „Всички наши действия имат значение само”, „Сигурност на пътя за малки и големи”, Седмица на кърменето и други събития.