Образование

Обучение по 19 нови професии предлагат училищата в област Велико Търново

Обучение по 19 нови професии предлагат училищните ръководства на тринадесет учебни заведения в областта. Във Велико Търново Природо-математическата гимназия кандидатства за разкриване на паралелка приложен програмист, СУ „Емилиян Станев” обявява прием за подготовка на графичен дизайнер, Профилираната хуманитарна гимназия – библиотекар, а СУ „Владимир Комаров” специалност техник по автоматизация. В Свищов СУ „Димитър Благоев” предлага обучение на компютърни графици. Професионалната гимназия по транспорт в Стражица е заявила прием за обучение на спедитор логистик, а средното училище в града „Ангел Каралийчев” – обучение по професията хлебар.

Дуално обучение при подготовката на кадри за близо десет професии осигуряват училищата. В Горна Оряховица те са за машинен инженер в Професионалната техническа гимназия, приложен програмист и техник на електронна техника в Професионалната гимназия по електротехника и електроника и техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост в ПГ „Асен Златаров”.  Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Златарица е заявило дуално обучение по специалността хлебар-сладкар, а Профилираната държавно-търговска гимназия в Свищов – професионално  обучение на организатор интернет-приложение и организатор на туристическа и агентска дейност. Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени е готова за прием на ученици по професията полиграфия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

1785 ученици в региона, със 72-ма по-малко спрямо миналата година –  завършват основно образование. Очаква се те да формират 83 паралелки в VIII клас – 54 професионални и 29 профилирани.

Възможна е оптимизация на учебните заведения в по-големите градове на областта, коментира Личева. По думите й закриване на училища няма да има, но е възможна трансформация на школа от средни в основни или обединени.

Предложенията на директорите бяха обсъдени в комисията по заетост към Областния съвет по регионално развитие, предстои да се одобрят от просветното министерство.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone