Култура

„Обратна гравитация“ представя във Велико Търново Роза Боянова

Стихосбирката „Обратна гравитация“ представя Роза Боянова във Велико Търново днес. Срещата й със старостоличани ще бъде от 17:30 часа в читалнята на РНБ „П. Р. Славейков“. Авторката е почетен гражданин на Бургас и председател на Бургаска писателска общност. Съставител е на около 30 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, украински, македонски, сръбски, френски, английски, гръцки, турски, немски, испански, румънски език.

Роза Боянова е била зам.-председател на дружество „Български писател“ в Бургас и зам.-главен редактор на вестник „Автограф“ – регионален месечник за литература и изкуство, съвместно издание със Съюза на българските писатели. Съществен е приносът й в основаването през април 2015 г. на Сдружение „Бургаска писателска общност“, на което е председател, както и на откриването на Дома на писателя в Бургас на ул. „Вола“ 1, превърнат в едно от главните културни и литературни средища в морския град. Организатор е на Майските срещи на славянските творци „Свято слово“ в Бургас (който до 2018 г. има 13 издания) и Международен литературен конкурс за младежи „Изкуство против дрогата“, един от създателите на Есенни литературни празници в Бургас.

Издава поетическите книги: „Жадна вода“ (1984, която получава националната награда за дебют „Владимир Башев“), „Биография на чувствата“ (1990), „Метафори“ (1996), „Мастилена аура“ (1999), „Стихоприношения“ (2003), „И камъните глухи ще узнаят“ (2005), „Далечен диптих“ (2006), „Времена. Три български поетеси и един македонски художник“ (2007), „Меда на поезията“ (избрани стихове, 2008; Скопие, 2009), „Чернови на Млечен път“ (2011, номинация за наградата „Христо Фотев“), споменатата „Стихове от розариума“ (2014) и настоящата – „Обратна гравитация“ (2018).