Култура Любопитно

Обновиха читалището в с. Хотница с 18 000 лева

Читалището във великотърновското село Хотница бе ремонтирано с 18 000 лева. От тях 14 000 лева са от Инвестиционната програма на Община Велико Търново, а останалите 4 000 лева са собствени средства на местната културна институция, съобщи Наташа Пенова, неин секретар. Подновена е дограмата в сградата, паркетът е изциклен и лакиран, боядисан е големият салон в читалището, подменени са и гипсовите орнаменти. А последните ремонтни дейности приключиха преди две седмици. Такива пък не са правени от 60 години насам.

Нова табела краси вече читалището от дни. Тя е подарък от Атанас Парушев, великотърновски общински съветник, жител на с. Хотница и член на Читалищното настоятелство.

Фондът на библиотеката пък е обновен с нови 85 тома, похвали се още Пенова. Като ръководител на прочутия състав „Хотнишките баби” тя отчита увеличен превес на англичанките в него. Но е щастлива, защото новозаселилите се обичат българския фолклор и учат с удоволствие български песни и танци. Първата им  изява бе тази година на събора „Насред мегдана в Арбанаси”. Тогава „Хотнишките баби” се представиха с битов кът. Бяха атракция по време на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир. Бяха и домакини на артисти от София в 3-дневния алтернативен фестивал „Театър на сетивата”. Участваха и в Международния фолклорен фестивал в Неделино с две български песни на хора и една английска и се завърнаха с бронзов медал.

На 25 декември на всички деца от с. Хотница бяха раздадени подаръци и лакомства, осигурени с финансовата подкрепа на английската общност от населеното място и средства на читалището. Първото събитие за 2022 година ще бъде отбелязване на Богоявление – 6 януари, на Хотнишкия водопад.

Кремена Крумова – Попова