Политика

Н. Пр. Анатолий Макаров: „Визита на Владимир Путин в България е възможна след президентските избори в Русия през март”

След президентските избори в Русия на 18 март тази година ще бъде съгласувана дата за посещението на Владимир Путин в страната ни. Това съобщи във Велико Търново Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в България. „Руският президент има официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев, отправена още през лятото. Тя е действителна през цялата юбилейна година, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Смятаме, че визитата ще се състои, но това ще бъде след изборите в Русия. Смятам, че сега е точното време за посещение на г-н Путин в България. За последен път той посети страната през януари 2008-а”, припомни пред журналисти Н. Пр. Макаров.

На 2 март за честванията на националния празник в София ще пристигне руският патриарх Кирил, по покана на Негово светейшество патриарх Неофит. В България за трети март ще пристигне и парламентарна делегация, по покана на Народното събрание. Представители на Руското военноисторическо дружество и на Руското историческо дружество също ще бъдат част от националните чествания, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

Руският посланик е във Велико Търново във връзка с посрещането на Самарското знаме и откриването на изложбата „Търново – Освобождението и възкресението на България”.