Здравеопазване

Няма случай на трихинелоза в областта

Няма регистриран случай на трихинелоза в област Велико Търново през този ловен сезон – съобщи д-р Ирина Млъзева от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Тя припомни, че последният взрив в региона беше през 2010 година. От тогава диагнозата не е установявана от специалистите във Велико Търново.

През 2017-а заболелите в страната са общо 55. В Евросъюза България заема едно от водещите места по заболеваемост от трихинелоза след Полша и Румъния. По тази причина, с оглед активния ловен сезон, за предотвратяване на заболявания от трихинелоза Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на това от домашни и диви свине. Добре е  да се избягва консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка, съветват епидемиолозите.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти – кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др. Заболяването се среща най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.