Икономика Поминък

Няма недостиг на родно агнешко, има масиран внос от Румъния

Няма недостиг на българско агнешко месо у нас. Това заяви за Общинското радио Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА). „Изкуствено се създават такива условия, че има дефицит и затова да внасяме от Румъния. В момента има масиран внос на живи румънски агнета. Те се колят в български кланици и в магазините месото отива като българско. Цената им по-ниска с около 10-20% от нашата. Живо тегло на родни агнета за килограм върви 5-5,50-6 лева. В магазина месото не трябва да е повече от 15 лева за килограм. Но нашите агнета спокойно могат за задоволят нуждите на пазара у нас за празниците”, коментира Караколев.

От бранша инициират до дни среща с ръководството на ресорното министерство относно тази недобросъвестна практика за нерегламентирания внос, както и намаляването на изкупната цена на овчето мляко.

„За мен, за колегите е важно да се подобри контрола и да има разпознаваемост на вносните продукти. Защото румънското месо влиза по-евтино, но в магазина цената е еднаква с българското. Когато има момент на еуфория по празници, винаги се стига и до спекулации в различни форми”, посочи още съпредседателят на НОКА.

Той се надява до месец-месец и половина да стане ясно дали ще има износ на родни агнета за Турция, защото на този етап южната ни съседка предлага неприемливи условия.

Кремена Крумова – Попова