Здравеопазване Конфликти

Няма нарушения по случая на починалата родилка Данислава Йорданова

Няма констатирани нарушения в работата на лекарите от горнооряховската болница МБАЛ „Св. Иван Рилски”, извършили секциото на родилката Данислава Йорданова, която по-късно почина в реанимацията на великотърновската болница МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Това са изводите от констативния протокол на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, който бе представен днес от управителя на лечебното заведение в железничарския град д-р Иван Иванов.  Нарушения не са открити и след транспортирането на 21-годишната жена в областната болница, се казва още в протокола. На база на данни от аутопсията, причината за смъртта на родилката е т.нар. ДИК синдром, а по случая в момента се води досъдебно производство, поясни юрисконсултът  на болница „Св. Иван Рилски” – Касим Местан. Директорът на горнооряховското лечебно заведение д-р  Иванов  коментира, че колегите му са направили всичко необходимо, за да овладеят влошеното състояние на младата жена и именно поради тази причина са предприели преместването й в по-добре оборудваната за подобни случаи  областна болница. Д-р Иванов обаче, изрази възмущението си от продължилите дни наред протести пред лечебното заведение в железничарския град, които са смущавали и лекарите, и пациентите.

От своя страна, Елена Стоянова – майката на починалата Данислава, обвини горнооряховските лекари, оперирали дъщеря й, в немарливо отношение към родилките, които постъпват в болничното отделение. По думите на Стоянова, два часа след извършеното секцио, никой не е отишъл в стаята на 21-годишната жена, за да провери състоянието й. Управителят на горнооряховското лечебно заведение отказа да коментира твърденията на майката и запази мълчание.

По случая на починалата Данислава Йорданова, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” е изискала обяснения от двамата дежурни лекари в деня на раждането, от двама анестезиолози и от акушерките и сестрите, които са се грижили за родилката.