Култура

Нумизматична изложба за Деня на археолога подреждат в Павликенския исторически музей

Нумизматична изложба, посветена на Деня на българския археолог, 14 февруари, представят в Историческия музей в Павликени. Експозицията под надслов „Боже, пази България!” ще бъде открита в четвъртък, 15 февруари, от 17:30 часа в културната институция. Тя включва стотици монети, свързани с нумизматиката от разкопките на Античния керамичен център през изминалата година. Монети от Римската епоха, Средновековието, византийския, българския и османския период, от епохата на Третото българско царство и времето на Социализма са включени в любопитната изложба. „Стремим се да представим монетосеченето през почти всички периоди в района на Павликени през вековете”, поясни за Общинското радио археологът от Павликенския исторически музей Калин Чакъров. Сребърни, бронзови и една златна монета са включени в експозицията. Първият надпис, изсечен върху една от страните на монетата по време на Третата българска държава, гласи „Боже, пази България!”. Затова организаторите са избрали този надслов за изложбата, уточни Чакъров. Тя ще остане отворена за посетители до края на месеца.

Монетата, обясни Калин Чакъров, през различните епохи, е служела освен за разплащателно средство, и за пропаганда. „Пропаганда я на даден владетел, я на местна администрация. Върху тях са изобразявани различни човешки фигури или такива на божества. Целта им е била да запознае ползвателя на този паричен паметник с управляващия владетел, с неговите победи, с това какво той е направил. В различните епохи се сменят съответно държавите, владетелите, и това може да бъде видяно на страните на монетите”, посочи Чакъров.

В ефира на Общинското радио той пожела на своите колеги в навечерието на професионалния празник на българския археолог „да са живи и здрави, да имат много успехи в археологическите разкопки през настоящия сезон и, дай Боже, той да е успешен за всички”.