Култура

Норвежец дава поле за изява на изгряващи артисти

Ларс Нордби е норвежки визуален артист, с богата творческа биография. Възпитаник е на Академията в Осло, но от три години живее във Вишовград. Само преди седмица откри галерията Heerz Tooya във Велико Търново. Тя е едно некомерсиално пространство за съвременно изкуство е отворено всеки четвъртък и петък от 12:00 до 16:00, а събота – от 16:00 до 20:00. В момента посетителите могат да разгледат експозицията VODOLEY на родения в Перу Тим Бригнал, а на 23 февруари от 19:00 часа Heerz Tooya представя творчеството на Радостин Седефчев. Самата галерия се намира на ул. „Иван Вазов“.

Във Велико Търново музеите и местата, където се излага традиционно изкуство са доста живи, но осезателна е липсата на платформи, които подкрепят младите артисти и съвременното изкуство, смята самият Нордби. Всички местни и чуждестранни творци са добре дошли в галерията Heerz Tooya, защото именно там е мястото, къдетопо традиция се установяват връзките в общността, категоричен е създателят й.

Въпреки културните разлики между страната ни и скандинавския свят Ларс признава че се чувства добре тук. Самият той е открил добра общност, запознал се е с много местни ерудирани съвременни артисти, има позитивни впечатления от търновски студенти.

Признава, че дори се учи от утвърдените имена тук. Изгряващите съветва винаги да мислят независимо, да не се отказват, когато е трудно, да изследват своя собствен потенциал, да не се задушават от „институционалността” в изкуството. „Търсете свой собствен израз, учете се от другите художници, които оцеляват чрез изкуство. Има потенциал в това да кандидатствате за различни форуми, вярвайте в силата на изложбите – това също е начин да се свържеш с другите”, призовава творецът.