Денят

Номинирайте малчугани в конкурса „Дете на годината“

Всяко дете в България между 1 и 18 години може да участва в конкурса „Дете на годината„. Той ще се проведе в София на 7 февруари.

Събитието е вдъхновено от 14-годишния Юли Александров, който избра, вместо подаръци за своето кръщене, да събере средствата и ги дари на социално слаби малчугани от община Кюстендил.

Категориите на конкурса са „Спорт“, „Академични постижения“, „Спортист с увреждания“, „Изкуство“, „Доброволчески и хуманитарни инициативи“ и „Иновативни проекти и технолигия“. Има и още две категории, в които може да участвате или да гласувате. Те са „Детски учител на годината“ и „Детски треньор на годината“.

Във всяка категория ще бъдат избрани по 4 деца, учители и треньори. За да участвате с предложения, са необходими точно описание на реализирана дейност и резултатът от нея, с който кандидатства. Както и материали, доказващи това. Номинации ще се приемат за всички на възраст от 1 до 18 години, както и за учители и треньори.

Журито е съставено от уважавани представители на спорта, изкуството и обществения живот – Мария Петрова, Йордан Йовчев, Стефания Колева, Кремена Домусчиева, Кирил Кирилов и Недко Солаков.

„Тази инициатива ни напомни за десетките деца в страната ни, които учат, тренират, справят се с трудности и успяват, помагат и дават пример на всички. Често това остава невидимо и непризнато. Това са деца, които ще градят бъдещето ни и вярваме, че е достойно да дадем повече гласност за делата им“, разказват от сдружение „Оренда“, което стои зад благотворителната инициатива.

Това е неправителствена организация, чиято цел е подкрепа и развитие на децата в България. Тя се реализира в различни направления – даряване на апаратура за детски отделения в болници в София и страната, подкрепа на деца от социално слаби семейства, ин-витро процедури, спортни и културни инициативи.

„В организацията ни са обединени единомишленици, които са осъзнати, че бъдещето на страната ни е в нашите деца и ние, като възрастни, носим отговорност за тях и за примера, който им даваме“, обясняват от „Оренда“ и посочват пътя занапред: „Искаме да помагаме, да подкрепяме и да се събираме повече единомишленици, за да има усмихнати детски лица и красиво бъдеще за България!“