Денят Поминък

НОКА: Над 80 тона македонско агнешко се продава като българско

Малко над 80 тона македонско агнешко е внесено в България и се продава като българско в магазинната мрежа. То не е проверено от българските санитарни власти и качеството му е под въпрос, алармира за пореден път Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите /НОКА/. То е без ясни печати обозначени по него. Внесено е без мито у нас. Разпределено е в три склада – в София, Добрич и Пловдив. Две са фирмите вносителки, основно един е потребителят. Агенциято по храните не е проверила централен склад, само няколко магазина, пояснява още Караколев. Според собствено разследване на бранша, пратката е била за Гърция, но те го отказват. Така пристига у нас. Цената на македонското агнешко е с 20% по-ниска. От Агенцията по храните е възбранила определено количество агнешко във Велико Търново.

От НОКА отново посочват, че българското агнешко месо трябва да е със ясно виждащ се син печат в магазинната мрежа, а вносното с червен.

По-малко количество българско агнешко ще бъде продадено у нас. Ако досега от магазинната мрежа е пазарувано 300 тона, тази година те ще са 200 тона. Това ще рефлектира определено върху родния производител, правят равносметка от асоциацията.

Цената на агнешкото няма да е по-различна от миналогодишната. В момента  във ферма агнетата се продават средно на по 6 лева за килограм живо тегло, а от кланиците килограм месо излиза между 11 и 13 лева, а в магазина между 13-18 лв/кг.

Кремена Крумова – Попова