Култура

700 нови книги постъпват в библиотеките от областта

Около 400 нови книги ще постъпят във фонда на РНБ „П.Р.Славейков“, а други над 300 заглавия ще попълнят рафтовете на културни институции в региона, в рамките на инициативата „Фоайе на книгата с автограф“. Това информира директорът на старопрестолната библиотека Иван Александров. Той подчерта, че вече е постигната договорка с близо 40 издателства, които ще подсигурят по няколко екземпляра от последните 10  четива, излезли от печат през второто полугодие на 2016 година. За целта, културното министерство и спонсори са подсигурили средства в размер на 10 000 лв.

Директорът на библиотеката сподели спомен от миналогодишната кампания по книгодаряване, когато 200 книги на обща равностойност 5000 лв. бяха предоставени на първото българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“ в Свищов. Александров поясни, че от ръководството на читалището останали наистина изненадани, че получават нови, хубави и актуални книги. По негови думи, дори в културните среди все още върлува усещането, че когато нещо се дарява, то е защото стоката се е застояла по рафтовете или се е оказала ненужна. „Политиката на Регионалната библиотека е да получаваме актуални на книжния пазар заглавия, издадени максимум през последната половин година“, подчерта Александров.

Практиката показва, че държавния стандарт от 7300 лв., предвиден за издръжка на читалищните библиотеки едва покрива фонд „Работна заплата“, съответно за книги пари не остават, коментира директорът. От близо 700 нови книги, които ще бъдат закупени през април, почти половината ще постъпят във фондовете на публичните и читалищните библиотеки в региона, увери още той.