Любопитно

Нова среща с „Тя във Велико Търново“

Поредица сбирки  „Тя във Велико Търново” продължава и през декември. Срещите се организират в началото на всеки месец от Академия „Екатерина Каравелова”. Третото издание ще се проведе на 3 декември от 19,00 часа в „ТАМ“.

Говорители ще бъдат Деница Александрова, създателка на играта „Дарплей” и преподавател по английски език по методите на сугестопедията и Надежда Максимова, писател и изследовател, допринесъл за развитието на едни от най-значимите природозащитни организации у нас.

Деница води обучения и курсове по английски и по сугестопедичната методика за учене разработена от българския лекар и учен, проф. д-р Георги Лозанов. Тя вярва, че качествените обучения са тези, в които хората сами достигат до своето знание чрез дейности, активиращи лявото и дясното полукълбо и ролята на добрия фасилитатор е да ги води по този път. Преди 10 години ѝ хрумва идеята за създаване на игра за изслушване и заедно с 2 приятелки създават комуникативната игра „Дарплей“. (www.darplay.com). Последните години се занимава с импро театър и сакрална архитектура на тялото

Надежда Максимова, писател и изследовател. След като завършва висшето си образование в Софийски университет, Надежда решава да пътува. В началото учи и работи в център за бежанци в Норвегия. Следват 6 години пътуване и обиколки из други страни, след което Надежда решава да се върне в България, за да работи за “най-близката ѝ – Природата”. След десет години природозащитна дейност в България, днес Надежда живее в Централен Балкан и се занимава с изучаване и практикуване на експерименти с алелопатия, билколечение, и с древни методи за отглеждане на стопанство. Преди два месеца публикува и първата си книга по тази тема, „ Девет цикъла сезони – за градината, билките, животните …и всичко останало“.

„Тя във Велико Търново“ представя активните жени на Велико Търново и дава възможност на момичета, и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.