Култура

Нова социална поезия отбелязва една година от създаването си

През септември литературната група Нова социална поезия навършва една година от създаването си, а на 9 септември, с литературно четене в София, ще бъде отбелязана годишнината от първия основополагащ текст на групата – „Манифест на новата социална поезия”.

Нова социална поезия е създадена от Владимир СабоуринВасил Прасков и Ивайло Мерджанов. Манифестът им е публикуван в социалната мрежа Фейсбук и е допълнен и/или подписан от Венцислав Арнаудов, Ани ИлковКирил ВасилевКева АпостоловаЗлатомир ЗлатановМилен Русков и др.

Манифестът настоява за разграничаването на групата от лайфстайл литературата и академичния постмодернизъм, колабориращи според авторите му в рамките на културната индустрия. На 4 януари тази година е публикуван „Втори Манифест на Нова социална поезия“, чиято централна тема са постоталитарните превъплъщения на „добрия вкус“.

От 28 май 2017 г. движението съществува в два формата: НСП-Манифест и НСП-Свободна сцена. Скоро след това обаче Свободната сцена се отделя като Нова асоциална поезия начело с Васил Прасков, докато Владимир Сабоурин остава в НСП.

 „Идеята на Нова социална поезия е да сложи край на „мирния преход“ в литературата и да създаде литературни врагове, защото няма война на идеи, сякаш всички са се примирили, а по този начин няма и прогрес.”., сподели за Общинското радио Александър Николов – студент във ВТУ и един от редакторите на НСП.

В момента се подготвя септемврийският брой на  сп. „Нова социална поезия”, което за момента е само електронно, но редакторите мислят да издадат антология.

Повече за Нова социална поезия чуйте от Александър Николов: