Любопитно

Нова скална църква откриха търновски пещерняци

Нова скална църква в Ивановските скални манастири локализираха търновските пещерняци от клуб „Дервент” към дружество „Академик”. Обектът е открит преди седмици с дрон п при обхождане на места, които в предишни експедиции са оставали в периферията, съобщи секретарят на дружеството Евгени Коев. Църквата е забелязана в долната приземна част на скалния венец, в района на манастира „Св. Архангел Михаил” и предстои подробно да бъде документирана.

Близо 10 години се проучват Ивановските скални манастири, част от които са под защитата на ЮНЕСКО. Евгени Коев, неговите колеги от клуба и ученици от спелеоклуба при Професионалната гимназия по туризъм до момента са картирали и изследвали три от скалните манастира и намиращите се там свидетелства от жилища и други помещения, свързани с монашеския живот от XII  – XIV век.

Последното открие, което по думите на Коев е нова страница в проучванията на Ивановските манастири,  ще бъде представено на научен форум във Великотърновския университет и на конференция в Русе, организирана от Регионалния исторически музей в крайдунавския град.