Образование

Нова магистърска програма в Историческия факултет на ВТУ

Обучение по нова магистърска програма предлага през учебната 2020/21 година катедра „География” в Историческия факултет на Великотърновския университет. „География, геополитика и обществено развитие” е името на специалността. Тя има интердисциплинарна насоченост и ще включва образование както в областта на правото, така и в областта на философията и географията, поясни ръководителят на катедрата проф. Атанас Дерменджиев.

Природни ресурси и устойчиво развитие, Геополитическа и обществена култура, Съвременно икономическо развитие, Правни аспекти на общественото развитие, Регионални стратегии за европейско развитие, Приложна електорална география са основните курсове в програмата.

За студентите бакалаври по география и сходни направления срокът на обучение е два семестъра, за всички останали – три, уточни проф. Дерменджиев.

Завършилите получават квалификация специалист по география, геополитика, обществено развитие. Могат да се реализират успешно в структурите на административното управление, да работят по програми, свързани с регионални стратегии на развитие. Ще имат право да преподават в средните училища, където Геополитическа и обществена култура, Глобализация, регионализация и икономическо развитие са включени като модули.