Денят Култура

Нова книга на Евгени Коев представя още доказателства за победата на Кан Крум над византийците преди 1212 години при с. Сломер

Преди точно 1212 години, на 26 юли 811 година, се разиграва една от най-грандиозните битки от средновековието, при която водените от Кан Крум воини разгромяват напълно византийската армия, а самият император Никифор I е посечен. По ред причини тази колосална победа е придобила гражданственост, че се е състояла във Върбишкия проход в Стара планина, но и до днес няма категорични свидетелства за мястото на величавата българска победа.

В самото навечерие на годишнината, великотърновският учител и изследовател на българската история и география Евгени Коев, издава своя книга, даваща допълнителни свидетелства, потвърждаващи информацията от историята на Св. Паисий Хилендарски, че победата на Кан Крум се е състояла при днешното село Сломер, северно от гр. Павликени. Новоиздадената книга, озаглавена „Кан Крум и Кан Омуртаг – владетелите на Търнов“ , представя  още интригуващи, неразглеждани до сега по подобен начин данни за връзката на великите владетели от първото българско царство с историята на Велико Търново.

За първи път се изнася аргументирано и с нужната логическа взаимосвързаност кои са стария дом и новия дом на Кан Омуртаг споменати в известния търновски надпис от средновековния храм „Св 40 мъченици“, защо в черквата има колона от времето на Кан Крум, защо е изписан надписът от времето на Цар Йоан Асен II и поради каква причина точно на хълма Царевец е открит изключително редкия златен медальон на Кан Омуртаг.

Интересна част представляват и страниците посветени на уникалния медальон, открит на хълма Трапезица. Не на последно място, читателя ще разбере, защо и името на Кан Омуртаг е изписано по този начин.

Книгата, изградена върху няколко научни статии на автора и проведени допълнителни издирвания, дава интересна информация и обосновани отговори на  редица въпроси, свързани с почти неизвестна част от миналото на Велико Търново. Официалното представяне на книгата ще се състои през месец септември, което ще е своеобразен подарък към великотърновските ученици за откриване на новата учебна година.