Любопитно Поминък

Нови атракции и много изненади в поредното 11-о издание на Националния събор на овцевъдите в България

Нови атракции и много изненади ще има в предстоящото 11-о издание на Националния събор на овцевъдите. То ще се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Официалното откриване е в 10.30 часа. Форумът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета ще бъдат показани на събора. Животновъди от цялата страна ще покажат селектирани овце и кози от над 30 породи в специализирани браншови изложения в три обособени зони с обща площ от 1 300 кв.м. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани овчарски кучета, коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания за най-тежък коч, ръчна стрижба и доене на овце, машинен млеконадой на кози, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.

За първи път тази година ще се проведе и конкурса „Най-дълъг косъм“. Той ще се проведе за Калоферската дългокосместа коза. За първи път ще има и фотоизложба за овцевъдството с 18 пана, представящи поминъка в разнообразни форми на изкуството, домакинството и др.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. За производителите ще има състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна. В зони за директни продажби през трите дни ще се предлагат био храни и напитки.

Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“,чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари очакват посетителите на събора.

Повече от 70 ще са участниците в традиционното за събора изложение на занаяти.

Над 2 500 изпълнители в областта на музикалното и танцовото народно изкуство и словесен фолклор ще се изявят на две сцени по време на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Самодейци ще представят и различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, автентични геги, хурки и обредни хлябове.

Етно възстановката „ЧифликЪт“ ще предложи неповторими преживявания за цялото семейство с интерактивни музейни експозиции,  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи  и мобилни арт работилници.

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени любителски формации и изпълнители ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а запалените по българските народни ритми ще могат да се забавляват в хоротеки край манастира.

За малките посетители на събора ще има специална Детската  творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

За почитателите на българските народни танци ще има хоротеки. Гост ще бъде Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.  Медийни партньори са Българска телеграфна агенция и Българското национално радио.

Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 10 издания до сега е привлякъл повече от 1 200 000 посетители.